дръгливи кучета скулптури

Дръгливите кучета на Хелън Томпсън

Британската текстилна художничка Хелън Томпсън създава изключително изразителни скулптури на кучета като използва метални жички, естествен лен и стари текстилни парчета, които наслагва едно върху друго. Така тя придава на скулптурите един овехтял и изтъркан вид, който наподобява кучешка козина.

В същото време наслагването, заедно с ръчните шевове, грубите ръбове и висящите конци, са средството, което авторката използва за да придаде изразителност на кучетата.

Скулптурите са опитът на Томпсън да представи „уникалния дух, крехкост и характер на животните в различни състояния и при различни обстоятелства“.

В скулптурите на Хелън всеки вижда нещо различно. За някои те изразяват любовта на верния домашен любимец, за други – скулптурите са напомяне за тъжната съдба на недохранените улични кучета, за които няма кой да се погрижи.

Каквото и да вижда зрителя в кучетата на Хелън Томпсън, той със сигурност не остава безучастен към вида им. Всяка скулптура е ръчна изработка и е уникална. Височината на кучетата варира от 20 до 60 см.