Аниш Капур

Сър Аниш Капур: „В крайна сметка правя изкуство за себе си“

„Мисля, че съм художник и едновременно с това, скулптор … За мен тези две понятия по някакъв начин вървят ръка за ръка. Правя материални неща, които са някак навсякъде и в същото време някъде във въображаемото пространство“, споделя преди години сър Аниш Капур. Британско-индийският мултидисциплинарен творец работи основно в сферата на концептуалното изкуство и арт инсталациите.

Аниш Капур

Аниш Капур е роден на 12 март 1954 г. в гр. Мумбай, Индия. Родителите му са от различни религиозни общности – майка му е иракска еврейка, а баща му хиндуист от Пенджаб. Капур учи в елитен интернат за момчета в родния си град.

Tall tree and the Eye
"Високото дърво и окото"
Anish-Kapoor-–-Leviathan-2011-PVC-33.5-x-100-x-72m-Grand-Palais-Paris-for-Monumenta-2011-feat
"Левиатан"

През 1971 г. се мести в Израел с един от двамата си братя като първоначално живеят в кибуц. Започва да учи електроинженерство, но след като установява, че математиката не му върви, се насочва към изкуството. След като прекарва две години в Израел Аниш Капур се мести да живее във Великобритания. Завършва Училището по изкуство и дизайн „Челси“ в Лондон.

"Двоен световъртеж"

Капур попада в полезрението на публиката и критиката през 80-те години на миналия век със своите геометрични и биоморфни скулптури, за направата на които използва такива материали като гранит, мрамор, варовик, пластмаса.  Ранните му творби често са прости, с извити форми, обикновено монохромни и яркоцветни.

"Разчленяване"

Между 80-те и 90-те години вниманието на скулптора е насочено към изследването на материалното и нематериалното и особено към пресъздаването на празнотата както в свободностоящите му скулптури, така и в амбициозни и мащабни инсталации.

Double vertigo1
"Двоен световъртеж"
"Новият Ноев ковчег"

От 1995 г. Капур работи с високоотразяващата повърхност на излъскана неръждаема стомана. Подобните на огледала творби отразяват и изкривяват както зрителя, така и заобикалящото го пространство.  Именно изящните, огледално полирани стоманени инсталации през годините се превръщат във визитна картичка на неговото творчество. 

"Облачната врата"

През 90-те години Капур започва да използа и червен восък, за който творецът казва, че символизира родната му страна и който предизвиква асоциации с кръвта. Произведенията на индийско-британския творец  често са някъде в полето на съблазнителното и предизвикателното.

"Марсий"
Marsyas
"Марсий"

Сред най-известните творби на Аниш Капур са „Облачната врата“ в Чикаго, „Небесното огледало“, оригиналната версия на което е в Нотингам, „Тарантатара“, „Двоен световъртеж“ и др.

Аниш Капур представя Великобритания на Венецианското биенале през 1990 г., където му е присъдена наградата „Premio Duemila“. На следващата година става лауреат на наградата „Търнър“, а през 2011 е удостоен с „Императорската премия“, която се дава от имперското семейство в Япония.

"Небесно огледало"

Капур има множество самостоятелни изложби в най-престижните зали и музеи в света сред които националната галерия „Тейт Модърн“ в Лондон, „Кунстхале“ в Базел, Музея за съвременно изкуство в Белгия, Националния художествен музей в Мадрид, Културния център “Banco do Brasil” в Бразилия и др. Негови творби са закупени и са част от експозициите на Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, музея „Гугенхайм“, фондация „Du Pont”  в Нидерландия и др.

"Небесно огледало"

Днес, Аниш Капур, едно от най-значимите имена в съвременното изкуство, празнува своя 70-годишен юбилей.