Инка Шонибара скултура творби

Инка Шонибаре и културните кръстопътища

„Иска ми се да мисля, че правя едновременно красиво и мрачно изкуство“, споделя британско-нигерийският творец Инка Шонибаре. Той е роден в Лондон през 1962 г., а когато е на 3 г., семейството се завръща в Лагос.  В училище любимият му предмет е изкуството и още от тогава мечтае да стане творец. Когато съобщава намерението си на своите родители те са много изненадани, тъй като мислели, че Инка ще стане адвокат като баща си. Но изкуството вече било отворило портите си за него и като тийнейджър той е приет в училището по изкуства „Byam Shaw“ в Лондон.

Yinka Shonibare8
© Инка Шонибаре
© Инка Шонибаре

Само 3 седмици след като започва обучението си, Инка  се заразява с вирус, който го оставя наполовина парализиран за цял живот. Но Шонибаре е решен да не остави вируса да попречи на мечтата му да се занимава с изкуство. Той се завръща в училище и продължава обучението си.

Yinka Shonibare17
© Инка Шонибаре
Yinka Shonibare13
© Инка Шонибаре

Един ден, докато създава творба в училище, вдъхновена от руските църкви, учителката го пита защо като африканец не създава африканско изкуство. Смаян, Инка се замисля над това какво е африканско изкуство и защо изобщо трябва да избира между различните континенти.

© Инка Шонибаре

Той иска неговото изкуство да свързва разнообразни култури и да разкрива скрити истории. Нигерийският творец не желае да бъде ограничаван от своята идентичност, нито пък изкуството му да е свързано само с едно място.

© Инка Шонибаре

Мечтае да създаде творби, с които да подчертава, че е гражданин на света. По-късно той ще заяви „Хората винаги искат да категоризират нещата. Мен ме интересува много повече идеята за тяхната хибридност“.

© Инка Шонибаре

Днес изкуството на Инка изследва връзката между Африка и Европа. Творчеството му включва картини, фотография, скулптура и филми.

© Инка Шонибаре

Основните теми, които Шонибаре изследва в произведенията си са културната идентичност, колониализма и времето след него в контекста на днешната глобализация.

© Инка Шонибаре

Творби на Инка Шонибаре са част от колекциите на такива престижни музеи и галерии като МОМА (Ню Йорк), Тейт (Лондон), Националната галерия за модерно изкуство в Рим, Националната галерия на Канада, Музеят за модерно изкуство в Стокхолм и др.

© Инка Шонибаре
© Инка Шонибаре
© Инка Шонибаре