Григорий Орехов и неговата тънка червена линия

Преди месец в парка „Малевич“ в руския град Одинцово е представена най-новата инсталация на Григорий Орехов, озаглавена „Никъде“. Творбата представлява дълъг 250 м червен килим, направен от полипропилен, който буквално изглежда така, сякаш е нарисуван върху бяло платно. Червената линия е изпълнена с множество символни значения – от път по който се движи управникът на една страна, до церемониална пътека за победители и знаменитости.

av_210897

Тържествеността и официалността на червената линия е подчертана от необятността на пейзажа около нея. Посетителите на парка, които минават по червения килим сякаш сами се превръщат в управници, но те са толкова очаровани от заобикалящия ги пейзаж, че фокусът на вниманието се насочва към природата. По този начин Орехов подчертава, че стремежът към слава, богатство и власт няма никакво значение, когато става въпрос за величието на вселената.

Инсталацията може да бъде интерпретирана и по друг начин: като забранена червена линия, която не бива да се пресича никога и при никакви обстоятелства. Преходът и нарушаването на границите, излизането извън пределите на допустимото са все теми, които вълнуват твореца и които той засяга в инсталацията си.

av_210895