Йоко Оно мир

„Да си представим мира“ с Йоко Оно

Тя е по-известна като съпругата на Джон Ленън, но Йоко Оно всъщност е и ярка фигура в японския авангард. Тя е музикант, текстописец, художник, мултидисциплинарен творец и активист за мир.

Няколко години след смъртта на Джон Ленън и вдъхновена от ранните си години в Япония, Йоко Оно създава „Дървото на желанията“, защото, както казва, „всичките ми творби са форма на желание“. А и кой няма желания?

1209bce8a43485edb904fb3ef0ce4c5e
c8e8a0ccae583fdda54a51c02b26c7877ab5a066

Интерактивното произведение е неразделна част от множество постоянни и временни изложби по света, където хората са поканени да напишат личните си желания и да ги завържат на клон на дървото. Листчетата приличат на разцъфнали бели цветя и придават на градината поетично измерение – като в храмовете от детството на Йоко.

Първото дърво е засадено през 1996 г. във Финландия. Посетителите обаче решават, че едно не е достатъчно. Така се разраства до малка горичка, а Оно продължава проекта и в други страни като използва различни дървета – дрян, нар, мирта, евкалипт, ябълково, маслиново или лимоново дърво и др. Проектът носи близост и интимност, свързваща  включилите се в него със свое желание като те имат възможност да прочетат всички останали закачени желания.

wish-tree-2017
DSC_2071

„Дървото на желанията“ е създадено като жив паметник, който представя всички мечти на участниците, големи и малки. След всяка изложба желанията се запазват, а посланията се заравят непрочетени в „Кладенеца на желанията“. Върху стените на „кладенеца“ на 24 различни езика е изписана фразата „Да си представим мира“.

„Кладенецът на желанията“, пък, се намира в подножието на кула, наречена „Да си представим мира“ (Imagine Peace Tower), която се намира на остров Видей в Рейкявик, Исландия.

Кулата е арт инсталация на открито, построена в памет на Джон Ленън през 2007 г. Представлява висока колона от светлина, която излъчва мъдрост, изцеление и радост и изпраща всички послания към света и Вселената. Тя символизира продължаването на кампанията за световен мир, започната от Ленън и Оно още през 60-те години. “Световният мир е проект, който трябва да правим заедно.”, споделя Йоко Оно.

Island - Iceland 2009 02

Светлината на кулата се появява всяка година и се вижда от 9 октомври (рождения ден на Джон) до 8 декември (смъртта му). Тя свети също и от деня на Зимното слънцестоене (21 декември) до сутринта на Нова година (1 януари), както и през първата седмица на пролетта за датите на сватбата и медения месец на Джон и Йоко. Силата, интензитетът и блясъкът на светлината непрекъснато се променят спрямо времето и атмосферните условия, уникални за Исландия. В безоблачна нощ се вижда ясен стълб от светлина. При дъжд или снеговалеж лъчите се пречупват с цветовете на дъгата. При облачност се отразяват всички движещи се слоеве облаци.

Шон Оно Ленън, синът на Йоко и Джон, продължава идеята и онлайн. Той създава уебсайт с виртуално дърво на желанията (wishtreeforyokoono.com), за да отбележи 90-ия рожден ден на майка си и да насърчава хората да засаждат истински дървета.

От стартирането на глобалния проект до днес, Йоко Оно е събрала над един милион желания.

“Не забравяйте, че всеки един от нас има силата да промени света. Просто започнете да мислите за мир и посланието ще се разпространи по-бързо, отколкото си мислите”, напомня Йоко Оно, „Дори в моментите на объркване, страх и мрак на душите ви, дръжте светлината в сърцата си, и ще знаете, че не сте сами, че всички сме заедно, за да видим светлината на мира.“