италия casa sperimentale рим

“Casa Sperimentale” – един незавършен безкраен дом

„Експерименталният дом“ (итал. „Casa Sperimentale“) се намира недалеч от центъра на Рим и трябвало да се превърне в истинско произведение на съвременното архитектурно изкуство. За съжаление, обаче, той така и не бил завършен и постепенно се превърнал в изоставена реликва, скрита зад борове и лесно преодолими огради. 

Еклектичната сградата е съчетание от направени от различни материали всевъзможни геометрични конструкции, въртящи се форми, прозрачни кубови и вътрешни пространства на различни нива.  

Появата на този странен „дом“ се дължи на архитект Джузепе Перуджини, който искал да построи за себе си и семейството си не просто дом, а истински геометричен шедьовър. Но работата по него се проточила десетилетия: Перуджини започнал своето творение, заедно със съпругата си и сина си през 60-те години на миналия век и така и не успял да го завърши, тъй като починал през 1995 г.

Все пак домът на италианския архитект е изумителен експеримент: той е планиран като модулна сграда, която във всеки един момент да може да бъде разширявана и променяна.

Интересен факт е, и че има само един начин, по който човек може да се озове вътре в къщата и това е чрез червена стълба, която обаче по всяко време може да бъде вдигната и така структурата да бъда напълно отрязана от външния свят.

Днес любопитният „експеримент“ на Перуджини е щедро „украсен“ с графити, завоюван от заобикалящата го растителност. Въпреки това той си остава едно впечатляващо архитектурно постижение.