Безстрашният „мислител“ от Андора

Панорамната площадка Roc del Quer e може би една от най-посещаваните атракции в Андора. Тя е открита през 2016 г. и представлява пешеходен мост надвиснал на 500 метра над селцето Камийо в долината.

Мостът е с дължина 20 м, като 8 от тях са на твърда почва, а останалите 12 висят в пространството. На места подът там е от прозрачно стъкло, което подсилва усещането за главозамайващи височини и чувството, че човек се носи над красивите Пиренеи.

А в самия край на моста, на една греда, лежерно е седнал един гигант, с крака увиснали във въздуха. Той сякаш изобщо не забелязва пропастта около себе си, спокойно гледа в пространството и размишлява за какво е целия шум около него.

Статуята „Мислителят“ е дело на каталунския скулптор Мигел Анхел Гонзалес и освен, че придава една поетичност на цялата конструкция, е и чудесно място за снимки.

На входа на панорамната площадка, пък, е разположен скулптурен ансамбъл, дело на мексиканския архитект Хорхе Дюбон. Ансамбълът, създаден през 1991 г., представлява три тотема, които се считат за „символ на човешката воля на фона на необятните планини“.