Кишо Курокава

90 години от рождението на Кишо Курокава

Кишо Курокава е сред водещите японския архитекти през втората половина на 20-ти век и един от основателите на японското архитектурно движение „метаболизъм“,  което смесва идеите за архитектурните мегаструктури с принципите на органичния живот от момента на раждането.

Капсулна кула "Накагин"

Курокава е известен със своята теория за симбиозата. Според него „симбиозата“ е алтернативен концептуален модел за японската архитектура, който едновременно въплъщава привидно противоречиви идеи, като универсални принципи и регионални различия, западна и източна чувствителност, история и бъдеще, малки и големи мащаби или културна идентичност и модерни технологии.

petit_Kisho_Kurokawa
Кишо Курокава
800px-Central_Plaza_1,_Brisbane,_corner_of_Queen_and_Creek_Street,_Brisbane
Небостъргачът "Central Plaza"в Бризбън

Широкомащабните му архитектурни проекти (построени и непостроени), са в синхрон с теоретичните му писания относно архитектурата в постмодерната епоха и отразяват опита му да дефинира един основен характер на японската архитектура.

Fukui_Prefectural_Dinosaur_Museum_2016-07-18
Музеят на динозаврите в префектура Фукуи
Fukui_Prefectural_Dinosaur_Museum_2016
Музеят на динозаврите в префектура Фукуи

Кишо Курокава е роден на 8 април 1934 г. в Кание. Учи архитектура в Университета в Киото, а след това и в Университета в Токио под ръководството на големия японски архитект Кандзо Танге. След завършването си започва докторат по философия, който не завършва.

Capsule-House-Nagano1
Капсулна къща в Нагано
Капсулна къща в Нагано

През 1960 г. с колеги създава движението „Метаболизъм“. Отваря своето бюро през 1962 г. като то има офиси в Париж, Лос Анжелос, Чикаго, Пекин, СеулСофия.

Национален център по изкуствата, Токио

Въпреки че по време на цялата си кариера е ориентирам към по-екологична и устойчива архитектура, в късните си творчески години, той отдава все по-голямо значение и внимание на защитата на околната среда.

International-airport-Astana
Международното летище, Астана
Hiroshima city museum of contemporary art
Музей за съвременно изкуство, Хирошима

Кишо Курокава издава много трудове на тема философия и архитектура и преподава на много места по света.

Умира на 12 октомври 2007 г. в Токио.   

Kuala Lumpur Intl airport
Международно летище, Куала Лумпур
Музей за съвременно изкуство в Сайтама

Кишо Курокава е свързан и с България: тогавашния хотел „Витоша Ню Отани“, известен като „Японския хотел“ е негово дело.

Новото крило на МУзея на Ван Гог в Амстердам

Сред най-известните творби на Куркокава са Капсулната кула „Накагин“, Музеят за съвременно изкуство в Хирошима, международното летище в Куала Лумпур, Националният център за изкуство в Токио, Националният музей по етнология в Осака, новото крило на музея „Ван Гог“ в Амстердам.