Achiote Коста Рика

Achiote –вилите близнаци сред тропическата гора в Коста Рика

На хълм, покрит с горите на костариканската джунгла, през 2022 г. са завършени две вили-близнаци, от които се открива великолепна гледка към Тихия океан.

© BoysPlayNice

Двете вили, кръстени “Achiote” са разположени на 300 м над плажната ивица върху терен от 11 000 кв. м.  

achiote-villas-formafatal_2
© BoysPlayNice
achiote-villas-formafatal_3
© BoysPlayNice

Дагмар Щепанова, основателка на чешкото студио Formafatal, което има офиси в Чехия и в Коста Рика, съвместява почти всички длъжности по изпълнението на вилите – архитект, ръководител на проекта, отговорник по строителството и съ-инвеститор на проекта.

achiote-villas-formafatal_8
© BoysPlayNice
achiote-villas-formafatal_27
© BoysPlayNice

Идеята на Щепанова при проектирането на вилите е те да са устойчиви домове, в които е наблегнато на биофилния дизайн, т.е. към дизайн, който интегрира природата в жилището.

© BoysPlayNice

С фините си, изчистени линии архитектурата на вилите контрастира с буйната тропическа растителност около тях, докато избраните материали и цветове съвпадат перфектно със заобикалящата ги среда.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Идентичните правоъгълни сгради имат по три солидни външни стени, изградени от трамбована пръст, добита от района наоколо.

M3
© BoysPlayNice
achiote-villas-formafatal_31
© BoysPlayNice

Носещите периметърни стени от трамбована земя – заедно със структурните колони в H-образна форма – са издигнати върху бетонна основа и поддържат монолитната бетонна таванска плоча, заобиколена от двойка канали от необработена стомана, видими от външната страна на покрива.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Останалата част от сградите е стъкло без рамки, издигащо се от пода до тавана, което потъва в жлебовете на тавана и слива интериора с гледката на Тихия океан.

© BoysPlayNice

Всяка от вилите включва спалня, баня и кухня, които са заобиколени от открита тераса, служеща за основно жилищно пространство и до която е разположен преливащ басейн.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Тънък фиброциментов плъзгащ се панел в банята е единствената вътрешна врата. Деликатни мрежи против комари и ленени завеси се спускат около леглото от скрита релса на тавана. Междувременно плотовете на банята и кухнята са част от бетонния монолит.

© BoysPlayNice

Формата, конструкцията и ориентацията са мястото, където приликите на вили близнаци свършват. Интериорните цветови концепции отразяват енергията на всяка от двете сгради, според представата на архитектката. ““Яспис“ – светлата вила, отразява енергията „ин“ и се свързва с океана и небето, а „Нефрит“ – тъмната вила, отразява енергията „ян“ и се свързва със земята и джунглата“, споделят от Formafatal.