Азума Макото ботанически скулптури

Ботаническите скулптури на Азума Макото

Японският флорален творец Азума Макото е роден в префектура Фукуока през 1976 г. Още като тийнейджър той започва да свири в група като мечтае да стане рок-музикант. Преследвайки мечтата си през 1997 г. се мести да живее в Токио. Там, за да си изкарва прехраната започва работа в един от най-големите пазари за цветя. И постепенно мечтата на Макото променя посоката, като той неведнъж споделя, че именно работата на този пазар го вдъхновява да търси развитие на цветния пазар.

През 2002 г. Макото отваря своя магазин „Градина на цветята“ като си партнира с фотографа Шииноки Шунсукето. От 2005 г. започва да изследва нова форма флорален дизайн, която нарича ботаническа скулптура. Тя се оказва неговото призвание и нещото, което му носи световна известност.  

Превръщайки работата с цветя в изкуство, Азума Макото поставя растенията в екстремни условия: пали ги, заключва ги в ледени блокове, спуска ги дълбоко под водата в океана, пуска ги от самолети и ги изстрелва в стратосферата. Всичко това е както начин да подчертае тяхната красота и изящество, така и тяхната сила и издръжливост.

Проблемът с климатичните промени е силно застъпен в творчеството на японеца, тъй като той е дълбоко свързан и с ефимерната природа на цветята, и с шинтоистките представи, които едновременно празнуват и скърбят за мимолетната красота на живота и на смъртта.

Az3
Az1

Макото никога не е изучавал „икебана“ или други стилове в изкуството на цветята. Той сам се учи да работи с тях, докато свири в музикални групи. За него има много общо между музиката и цветята, и най-вече тяхната мимолетност.

Творецът се опитва чрез изкуството си да възвърне връзката на съвременния човек с цветята и неговото благоговеене пред природата.

Azuma_Makoto-2017Shiinoki_AMKK-14-1
AZ5

За създаването на своите цветни инсталации Азума Макото внимателно изважда растенията от земята, снима ги в новата им обстановка, след което ги връща в оригиналния им дом без да им навреди (в повечето случаи).

Пренасянето на цветя в среда, където те обикновено не оцеляват, като космоса или дълбокото море, японският творец нарича „съзнателно“ изкуство, т.е. изкуство предизвикващо хората да се замислят за природата и околната среда. Макото споделя, че цветята са били на земята много преди нас и въпреки, че ги възприемаме като просто красиви, силата им е дълбоко присъща, като те имат способността отново да се изправят след сблъсък с враждебна среда.

gq-style-valentines-flowers-Azuma-Makoto-1-lead1
Azuma-Makoto-01

Дръзките и мащабни цветни скулптура на Макото често засягат темите за живота и смъртта. „Цветята са символ на живота, техният жизнен цикъл е по-кратък от този на човека“, споделя той и допълва, „Ако не разбираме смъртта, тогава не можем да мислим и за какво живеем“. 

През годините Азума създава множество цветни инсталации, изложби, видеа, прави пърформанси, издава фотоалбуми, пише статии, куратор е на фото-изложба „Войната и цветята“. Японецът работи и като дизайнер на различни кампании.