„Замъкът“ или силата на една книга в стената

„Замъкът“ е арт инсталация на мексиканския творец Хорхе Мендес Блейк. На пръв поглед тя представлява стена (22м x 4м) от внимателно наредени една върху друга тухли. При направата й не е използван хоросан. При по-внимателно вглеждане в средата на стената най-отдолу, под нейната огромна тежест, стои книгата на Франц Кафка „Замъкът“. Балансът на цялата стена зависи от тази книга. Там е и мястото, където са съсредоточени извивките в иначе перфектно изглеждащата стена.
Мексиканският творец неслучайно избира книгата на Кафка. „Замъкът“ е писана, когато писателят живее в изолация. Освен това тази книга става известна на широката публика едва след смъртта на Кафка. Инсталацията на Блейк цели да покаже силата на една единствена книга и е метафора за това как една малка и неизвестна идея би могла да има огромно влияние.
Хорхе Мендес Блейк е изучавал архитектура и е пристрастен към книгите. Всичко това е „вкарано“ в неговата минималистична инсталация „Замъкът“, която представлява един своеобразен диалог между литературата, изкуството и архитектурата.