Вила от бетон

Вила „Ван Васенхове“

През 1972 г. белгийският архитект Джулиан Лампенс получава поръчка от Алберт Ван Васенхове, преподавател, който проявява силен интерес към изкуството и архитектурата, да му построи къща в покрайнините на Гент. Звездата на Лампенс изгрява през 1958 г., когато архитектурните му идеи правят впечатление на Експо-то в Брюксел. До 1972 г. той вече е реализирал няколко проекта на бетонни сгради, в които е видимо влиянието на Мис Ван дер Рое и Льо Корбюзие.

Juliaan_Lampens_-_Van_Wassenhove_House_-_photo_2019_05
Вилата „Ван Васенхове“, която е ярък представител на бруталистката архитектура, е завършена през 1974 г. като еднофамилно жилище. Бетонната структура осигурява пълно уединение от пътя и околните къщи, като в същото време отваря интериора към заобикалящата вилата природа. Зад сивите стени се крие едно широко минималистично пространство. С изключение на банята, другите помещения в къщата делят общо пространство. Дори спалнята, която е издигната на по-високо ниво, има пряка връзка с кухнята и трапезарията. Суровият вид на бетонните стени е омекотен от дървените подове и мебели. Леглото е скрито зад дървен кръг, а големи стъклени прозорци откриват гледка към терасата и градината, внасяйки щипка природа в този бруталистки дом.

През 2012 г., след смъртта на Алберт Ван Васенхове, къщата е поверена на Университета в Гент, който по-късно от своя страна я заема на музея „Dhondt-Dhaenens“. Той пък я реновира през 2015 г. и оттогава се използва за резидентски програми на писатели, артисти и други творци. За кратки периоди от време се дава и под наем на любители на архитектурата. Два пъти в годината вила „Ван Васенхове“ е отворена за посетители.

tumblr_inline_ovlpm2JZtV1rfxdy9_1280