Каролина Халатек светлинна инсталация

Сияйното изкуство на Каролина Халатек

Полякинята Каролина Халатек използва като основно средство в творчеството си светлината, за да създаде експериментални или специфични за дадено място пространства, в които си взаимодействат визуални, архитектурни и скулптурни елементи.

© Каролина Халатек

Творчеството на Халатек е със силно имерсивен характер като тя често работи със специалисти в областта на квантовата физика и механиката.

© Каролина Халатек
© Каролина Халатек

Произведенията на полякинята се открояват със своята привидна простота и са отражение на мислите й за живота и за смъртта, за рая и за земята. Те са създадени така, че да подтикват към съзерцание и размисли.

KarolinaHalatek-Halo
© Каролина Халатек
KarolinaHalatek9
© Каролина Халатек

Eдна от много нашумелите й творби е тунелоподобната инсталация „Терминал“, която е вдъхновена от феномена „преживяване близо до смъртта“ и историите за виждане на бялата светлина. В същото време ярко осветеният тунел създава усещането за продължителност, безкрайност и пълнота.

© Каролина Халатек

Каролина Халатек е родена през 1985 г. Учи медийно изкуство в художествената академия във Варшава, изящни изкуства в университета по изкуствата в Берлин и пърформанс дизайн в университета по изкуствата в Лондон. По време на обучението си в Берлин участва в работилници, ръководени от известния съвременен творец Олафур Елиасон.

KarolinaHalatek8
© Каролина Халатек
KarolinaHalatek-Field1
© Каролина Халатек

Творби на полякинята са излагани във Великобритания, Германия, Швейцария, Нидерландия, Китай, Полша, Белгия, Франция, Израел и др.

© Каролина Халатек

Живеем в свят, в който светлината е хаотичен и агресивен дразнител (неонови табели, светофари, светещи реклами и др.), който ни пречи да се фокусираме. В творчеството на Каролина Халатек обаче светлината създава  по-скоро усещане за спокойствие и убежище, в което човек може да се отдаде на самовглъбяване.