Музей на бъдещето Дубай

Музеят на бъдещето – новото архитектурно бижу в Дубай

Точно преди година в Дубай бе открита една нова културна забележителност: уникалната сграда на Музея на бъдещето, която почти веднага бе включена от National Geographic в списъка на 14-те най-красиви музея в света. По време на откриването й пък шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум я определя като „най-красивата нежилищна сграда в света.“

Музеят на бъдещето, Дубай

Обектът с грандиозни размери е фантастично съоръжение на архитектурната и строителната мисъл. Сребристата сграда с формата на яйце с дупка в средата е дело на арх. Шон Кила и неговото студио „Killa design”. Тя символизира човечеството, като зелената морава, върху която е разположена, представлява земята, а дупката в овала  – неизвестното бъдеще.

Музеят на бъдещето няма прозорци, което, ако търсим символика, звучи малко зловещо. Той е изграден от фибростъкло и неръждаема стомана и има арабска визия благодарение на калиграфските надписи по корпуса на сградата, които са цитати от шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Музеят, с височина 77 метра е разположен на площ от 30 000 кв. м.

MuseoOftheFuture9

Културната институция разполага със 7 етажа, между които сноват луксозни асансьори-капсули.

MuseoOftheFuture10

Сградата разполага с 3 изложбени етажа, един етаж, посветен на децата, един – за администрацията, един приземен етаж с кафене и сувенирен магазин и един, на който  се намират тържествена зала с 1000 места, лекционна зала с 345 места, изследователска лаборатория.

MuseoOftheFuture11

Изложбите в музея са посветени на развитието на космическите ресурси, екосистемите, биоинженерството, здравето и благополучието в бъдещето,  както и на  заплахите и възможностите на нашето време, технологичните решения на проблеми на човечеството днес, които ще имат влияние и върху бъдещето.