sofia art fair

Sofia art fair отваря врати за любителите на съвременното изкуство

„Отваряме нова страница за съвременното изкуство в България. Съвременното изкуство е една от най-вълнуващите форми на изказ в днешно време. Това изкуство е страшно разнообразно и интересно. Убеден съм, че всеки ще намери нещо, което му харесва, нещо, което го провокира, нещо, което му носи наслада или нещо, което му позволява да помисли по различен начин по отношение на изкуството и на визуалния ни свят“, заяви Радослав Механджийски, един от организаторите на Sofia Art Fair по време на официалното откриване на събитието вчера в София Тех Парк.

Nykyoto

А днес с пълна сила стартира първото издание на мащабното събитие за съвременно изкуство с международен характер. Изложението цели да популяризира този вид изкуство в България, да подчертае неговата социална значимост, да предостави широко видима платформа за изява на съвременни творци, да подкрепи създаването на партньорства, както и да стимулира пазара за съвременно изкуство.

Иво Бистрички - "Ловец 2"

Sofia Art Fair има и образователен характер по отношение на съвременното изкуство: събитието ще предложи богата съпътстваща програма от лекции, дискусии, кураторски турове и мероприятия, като напр. „pop art инкубатор“, работилница за прототипиране и др.

"Ангелите на Джото"

Сред по-интересните имена сред лекторите са Ху Ханру, дългогодишен артистичен директор на Национален музей за изкуството на 21-ви век, MAXXI в Рим, Лор Мартан Пуле,  директор на проекта „Опакованата Триумфална Арка“ на Кристо, Костас Папакостас – гръцки художник, който само за пет години от нула стига да това да бъде представляван от три важни галерии в Лондон, Париж и Ню Йорк и др.

Красимир Терзиев - "База и надстройка"
Ангелика Радева

В рамките на изложението посетителите ще могат да научат повече за международния пазар за изкуство, за парижките проекти на Кристо, за борбата срещу популизма в днешните художествени институции, за най-дръзките произведения и акции на съвременното изкуство и още много други. Всеки ден от 11 до 21 часа ще има и изложба във виртуална реалност с произведения на избрани творци.

Анселм Кифър - "Dissolutio"

Произведения на над 80 художници, работещи с различни техники и подходи и близо 30 български и международни галерии от Словакия, Австрия, Германия, Турция, Азербайджан, Чехия са представени в пространството на Форум „Джон Атанасов“. На изложението ще могат да бъдат разгледани и закупени творби на световноизвестния творец Анселм Кифър,  противоречия Mr. Brainwash, известен със сътрудничеството си с Banksy и др. В специално обособено пространство пък осем млади български художници, избрани от международно жури, представят своето творчество на посетителите. Много от творците присъстват на изложението, така че посетителите могат да поговорят лично с тях.

Райнер Лагеман - "H2H Red"

Sofia art fair ще се проведе от днес до 6 октомври вкл. във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Пълната програма на събитието вижте тук: https://sofiaartfair.art/program/

Еднодневен, двудневен или тридневен билет може да се закупи тук: https://epaygo.bg/4594945240