бамбукови къщи дорзе

Ръчна изработка: бамбуковите къщи „дорзе“

В отдалечения планински район Гамо в южната част на Етиопия живеят хората от племето дорзе. Днес те наброяват около 38 хиляди души, а някои от селцата им се намират на 2600 метра надморска височина. Имат свои собствени език и култура.

Известни са с цветните си текстилни произведения, но може би най-впечатляващият елемент от техния бит са къщите, които „изплитат“ от разнищени бамбукови пръчки. Те практикуват необичайното строителство от векове. В днешно време обаче старейшините в племето се борят да предадат уменията по уникалната строителна практика на по-младите, много от които избират по-модерни строителни техники и материали.

Всяка къща на племето дорзе е дом на няколко поколения и на техния добитък. 

Построяването й не е никак лесна работа като за него са нужни както ресурси, така и общите усилия на много хора.

Обикновено строежът на нова къща е голямо събитие и в изграждането й се включва почти цялата общност в съответното селце.

За „изплитането“ на една къща са нужни около 75-100 бамбукови пръта, които се разсичат по дължина като сърцевината се маха, а разплетените ивици се изправят, за да стане бамбукът по-лесен и гъвкав за „плетене“.  Внимателно се измерва и очертава радиусът на бъдещия дом. Строежът започва с вертикалното поставяне на прътите, след което около тях започват по хоризонтала да се увиват бамбуковите ивици като всяка от тях се набива надолу докато прилепна за долната.

След като са направени първите три реда, строителите се заемат с оформянето на „вратата“ като тук изискването е да се използва едногодишен бамбук. Важно е отворът да е толкова широк, че през него да може да премине бременна крава. Животни и хора преминават заедно през врата, но вътре къщата е разделена на различни помещения.

Интересно е, че бамбуковите къщи на племето дорзе са проектирани така, че да издържат на внезапни промени във времето в планината. Хората, които живеят в тях ги ценят, защото съжителството с животните запазва топлината на къщата и защото през студените дни бамбукът държи къщата по-топла отколкото по-модерните къщи, в които е използван метал.

Когато стигнат до нивото на раменете, строителите изграждат бамбуково скеле, с което да продължат строителството нагоре.

А когато и стените са „оплетени“, следва покривът, който се закрепва за къщата с бамбукови пирони. Завършващите елементи са изграждането на покрит вход пред къщата и изолирането й със слама.

Животът на една бамбукова къща може да продължи до максимум 90 години. За това време тя постепенно се смалява, тъй като с времето всеки най-долен слой се изяжда от термити.  

Със свеж, зелен бамбук се маркират нивата на къщата, за по-лесното измерване на височината й и на това, колко бързо тя се схлупва. На всеки 9-10 години къщата губи по около 30 см.

Година, в която няма построена нова къща, хората от племето дорзе смятат за нещастна, защото строежът е символ на жизнеността и просперитета на общността.