Синта Видал стенописи

Безтегловните стенописи на Синта Видал

Испанската художничка Синта Видал е известна със своите улични стенописи, в които нарисуваните обекти сякаш преодоляват законите на гравитацията. В някои творби акцентът е върху архитектурни детайли, представени под неочакван ъгъл или върху странни пропорции, а в други са подчертани взаимоотношенията на хората с променящата се около тях среда.

© Синта Видал
© Синта Видал

Творбите на Синта разкриват пред зрителя многоизмерни пространства с неестествена гравитация, обитавани от малки, подобни на кукли фигурки. Така испанската художничка от Барселона превръща унилите градски стени в нещо особено атрактивно, което да привлече погледа на минувачите, докато се разхождат по улиците.

© Синта Видал
© Синта Видал

Синта Видал рисува още от дете. Своя необичаен поглед върху света момичето получава по време на образованието си в барселонското училище за изкуство и дизайн Escola Massana.

© Синта Видал

На 16 години започва стаж в студиото за сценография Castells Planas. Там участва в създаването на широкоформатни декори за международни оперни и театрални постановки. Тя не спира с творческите експерименти и по-късно се отдава на самостоятелна дейност – работи като илюстратор, рисува все по-причудливи картини, които излага в различни експозиции.

© Синта Видал

Постепенно се насочва и към уличното изкуство, с което печели международна популярност. Днес нейни фрески красят стените на жилищни сгради в САЩ, Хонконг, Хаваите, Испания, Австралия и др.

© Синта Видал
© Синта Видал

„Всички мои фрески си играят с обкръжаващата ги среда, отразявайки и уважавайки естетиката и културата, с които взаимодействат. Всеки има свой поглед върху света, а моите творби са начин да изразя една идея: не е възможно човек да гледа нещо от всички страни едновременно. Винаги има избор, възприемане. В моите творби има също така желание да се извадят нещата от контекста, да се пуснат в пространството и така да им се придаде нова стойност“, разказва Синта за проектите си.

© Синта Видал
© Синта Видал
© Синта Видал
© Синта Видал