Хуанг Йонгю птици картини

Птиците в творчеството на Хуанг Йонгю

Хуанг Йонгю е един от най-известните съвременни китайски художници, международно признат със своите картини,карикатури и принтове. Роден през 1924г., той е самоук художник, който никога не е ходил на училище, а сам се посвещава на изучаването на литературата и изкуството.

Развива се като многостранен талант: пише поеми, есета, романи, сценарии, прави фотоалбуми, рисува. Майстор на дървените гравюри, той има изложби в Китай, Хонконг, Австралия, Германия, Италия.

По време на Културната революция в Китай, Хуанг Йонгю, както и много други художници, е преследван от режима на Мао Дзедун. Прекарва три години и половина в трудов лагер заради свои картини с бухали.

В някои от картините бухалът е с едно затворено око като символ на затварянето на очите на държавните служители пред несправедливостите.

Ако в ранното си творчество Хуанг Йонгю се занимава основно с принтове, през 70-те години на 20 век той се насочва към рисуване с цветно мастило на картини, изобразяващи пейзажи, цветя и птици, към които има особен афинитет. Работи като използва традиционна китайска техника на рисуване.

Смелите щрихи и преливащи един в друг цветове са патентът на Хуанг Йонгю в съвременното китайско изобразително изкуство.