Извитата библиотека на остров Хайнан

Китайското архитектурно студио MAD, което проектира новата библиотека на гр. Хайкоу на остров Хайнан, разкри как ще изглежда тя. Библиотеката напомня за сложната система от канали на червеите и идеята е тя „да пренася отвъд времето и пространството“.
Библиотеката се строи в момента в Парка на Столетието и е част от плана за обновяване на публичното пространство в залива Хайкоу. Извитата бетонна сграда ще бъде дом на библиотека и други съоръжения за посетителите на парка.
© MAD
© MAD
Сградата ще бъде разделена на две чрез голямо покрито фоайе, което ще отделя библиотеката от частта предвидена за тоалетни, душове и паркиране на колелета.
Самата библиотека ще бъде изградена около централна двуетажна читалня, която ще може да побере 10 000 книги. На първия етаж ще има също кафене, рецепция, офис и ВИП стая, а на втория ще се изгради тунелоподобна детска читалня и място за четене с изглед към морето.
© MAD
© MAD
Криволичещата сграда ще е изградена от бял бетон като кофражът се изработва чрез ЦПУ машини (CNC) и 3D принтиране за да се запази непрекъснатата форма.
По време на строежа, кръгли дупки ще бъдат изрязвани в таваните за да осигурят светлината в пространствата.
© MAD
© MAD
Според студиото, всички кабели и тръби ще бъдат вградени в бетонната форма, за да се избегне натрупването им в сградата. Извити плъзгащи се врати и прозорци ще се прибират в стените и ще дават възможност на морския въздух да циркулира в сградата, на върха на която ще има и тераса с гледка към Южнокитайско море.
Библиотеката е първият обект от предвидени седем, които са част от плана за обновяване на залива Хайкоу.
© MAD
© MAD