Луиза Мей Олкът къща дом сащ

Orchard House – къщата, в която се роди класиката „Малки жени“

През живота си Луиза Мей Олкът е била много неща – учителка, гувернантка, шивачка, аболюционистка, феминистка, медицинска сестра и втора майка за дъщерята на починалата си сестра. Но за света тя остава най-известна със своята писателска кариера и с романа „Малки жени“, който се нарежда сред класиките на американската литература.
Поколения от цял свят са живяли и са се вълнували от преживяванията на сестрите Мег, Джо, Бет и Ейми Марч.

И до днес един безмълвен свидетел на написването на тази книга пази спомена за надвесената над малка стенна масичка Луиза, която пише своя роман. Този свидетел е Orchard House (Къщата „Овощна градина“) в Конкорд, Масачузетс. В тази къща Луиза Мей Олкът прекарва 20 години от живота си. Къщата получава името си от овощната градина с 40 ябълкови дървета около нея. Бащата на Луиза считал ябълката за перфектния плод и решава да кръсти къщата точно на тази овощна градина.

А тъй като романът в голяма степен е автобиографичен, в него като мълчалив, но непрекъснато присъстващ герой е и Orchard House. Действието на романа се развива именно в тази къща. Интересен факт е, че тя е била център на интелектуалната мисъл за времето си. В нея са се събирали класиците на Америка като Хенри Дейвид Торо, Ралф Уолдо Емерсън, Натаниел Хоторн, Хенри Лонгфелоу, които били приятели на бащата на Луиза Амос Бронсън Олкът и, с които тя също имала възможността да общува. 

„Интелектът е сила“. С тази философия бащата на Луиза отглежда нея и сестрите й. Едно прогресивно, либерално семейство на аболюционисти, в което се стимулирали всякакви интелектуални игри и дейности. Самият Амос Олкът бил учител, философ, реформатор и лидер на трансценденталисткото движение в Америка.

Луиза Мей Олкът пише романа си „Малки жени“ за 3 месеца на малката стенна масичка направена от баща й. Когато през 1867 г. издателят на Олкът (литературната й кариера вече била започнала) я моли да напише роман за момичета, тя отказва, тъй като „не познава никакви момичета, а само момчета“. На следващата година бащата на Луиза се опитва да убеди същия този издател да публикува негов философски труд. Издателят поставя условие, че ще издаде труда, ако Луиза напише роман за момичета. Така, за да направи баща си щастлив и да подпомогне неговата кариера Луиза сяда и за три месеца написва романа. След огромния интерес пише и негово продължение.

Има два интересни факта около написването на романа. Първият е, че докато в книгата, бащата отсъства от къщи, за да участва във войната, в действителност Луиза е тази, която участва в Гражданската война. Тя се записва доброволно за медицинска сестра на фронта. За романа е избрана тази по-традиционна и приемлива за читателите по това време версия, в която мъж участва във войната.

Другият интересен факт е, че под натиска на издателя и хилядите почитатели, в продължението на книгата Луиза в крайна сметка омъжва главната героиня Джо, въпреки огромното си нежелание да го направи. Както казва самата Олкът „Всички малки почитатели искаха да знаят дали момичетата се омъжват, като че ли това е краят и връхната точка в живота на една жена.“

Луиза Мей Олкът е родена на 29 ноември 1832 г. Има три сестри, които тя описва в романа си „Малки жени“. Други нейни известни произведения са „Малки мъже“, „Момчетата на Джо“ и „Осем братовчеди“.