Интерактивните музикални устройства на Yamaha – поглед назад в бъдещето

Преди няколко дни японската компания Yamaha представи своя серия от концептуални музикални устройства, която е един своеобразен експеримент за връщането на физическата форма на звука. Проектирайки устройствата, лабораторията за дизайн към мултинационалния производител изследва възможностите за създаване, възпроизвеждане и слушане на музика.

©YAMAHA
© YAMAHA

Четирите устройства под общото наименование “Stepping out of the Slate” (смисълът е горе-долу „Да излезнеш извън рамката“) са въплъщение на един нов поглед към качеството на звука и на това как съвременният слушател използва и общува с музиката. По думите на дизайнерите от Yamaha, те са се стремили да излязат извън рамките на стандартните музикални приложения и стрийминг услуги, създавайки по-съдържателен и осезаем процес на слушане на музикалните композиции. „Вярваме, че все още има копнеж по едно по-осезаемо и материално взаимодействие, което не може да бъде постигнато само с докосването на екрана на смартфона“, споделят от екипа на Yamaha.

©YAMAHA
©YAMAHA
Чрез тези прости, почти нискотехнологични устройства дизайнерите търсят начини да предадат усещания като „радост, красота, откривателство и доверие“. Резултатът е една любопитна серия от четири физически устройства: шестоъгълна кутийка с ключ за навиване, интерактивна свещ, грамофон и комплекта „RythmBot“, включващ четири предмета – маракаси, звънчета, малък чинел и дървена кутийка. Всички тези устройства, които работят като се свържат със смартфона, наблягат на качествата на музикалните инструменти и аудиооборудването. По един интерактивен начин те връщат човека към физическото присъствие на музиката, което се загуби с появата на мобилните приложения за смартфони.
©YAMAHA
© YAMAHA