Hula улично изкуство Хавай

Необичайните платна в уличното изкуство на Hula

Шон Йоро, известен още и с творческия си псевдоним „Hula”, се занимава с един малко по-необичаен вид улично изкуство. Шон е роден и отраснал в Хавай и като много други местни млади хора се увлича по сърфа. Освен със сърфиране, той се занимава професионално и с изобразително изкуство и се определя като стрийтарт художник.

© Hula

Творбите му се отличават с голям реализъм. Някои от тях приличат буквално на фотографии.

© Hula
© Hula

За създаването на своите графити Шон избира необичайни места, на които обикновено човек не очаква да види произведения на изкуството.

© Hula
© Hula

Художникът намира изоставени домове, заобиколени от вода, и по стените им изобразява девойки (може би основната тема в творчеството му), които сякаш излизат от водата или се къпят в нея.

Интересно е, че през цялото време докато рисува Hula е на дъската на сърфа си като непрекъснато балансира върху нея.

© Hula

Шон Йоро започва да рисува преди повече от 10 години. През 2015 г. се установява за кратко в Ню Йорк, където много скоро произведенията му на странни места започват да се разпространяват в социалните мрежи.

© Hula

Фактът, че е израснал на Хаваите, където хората имат особено силно отношение към природата, определя до голяма степен и ангажираността му с друга важна тема, която засяга в творбите си – екологията.

© Hula

За своите рисунки, които постепенно започват да се появяват на най-различни и още по-необичайни места по света като гори, айсберги, водопади, Шон използва само екологично чисти бои на основата на ленено масло.

© Hula

Той е наясно, че на тези места творбите му ще имат съвсем кратък живот и за създаването им ще трябва да се надпреварва с времето, но за него именно това е начинът да покаже крехкостта на природата, негативното влияние, което човекът й оказва, и преходността на всичко.

© Hula

Една от най-известните серии рисунки на Hula е “Предупреждението“. За създаването й той пътува до Исландия, където сам вижда скоростта на топене на ледниците и решава да нарисува т.нар. стенописи върху айсберги. Стенописи, които изчезват съвсем скоро, заедно с ледените парчета, върху които се намират. А посланието е повече от ясно …