Пилат филм унгария

„Пилат“ или как обичаме родителите си

„Ана: Обичаш ли ме?
Иза: Аз съм твоя дъщеря.
Ана: И това е отговор.“
 
Обичаме ли родителите си? Какво всъщност означава да ги обичаме и как изразяваме тази обич? Имаме ли отговорност към тях и докъде се простира тя? Благодарни ли сме им за това, което са направили за нас и ако да, как изразяваме тази благодарност? Бреме ли са те за нас, когато остареят?

„Пилат“ е най-новият филм на режисьорката Линда Домбровски. Той е адаптация по романа на голямата унгарска писателка Магда Сабо. Но за разлика от книгата, филмът изцяло избягва обществено-политическата линия (която присъства в романа) като набляга само на общочовешките теми за обичта, благодарността и отговорността в отношенията между деца и родители.

„Пилат“ е фино и почти документално заснета сърцераздирателна история за отношенията между една майка – Ана и нейната дъщеря – Иза. През годините те са изгубили връзката една с друга, но им се налага да се опитат да я преоткрият след смъртта на съпруга на Ана и баща на Иза. Ще бъде ли, обаче, това възможно, когато двете са толкова различни?

Майката живее на село, тя е религиозна и малко старомодна, обича дъщеря си, но без излишна демонстрация на това чувство. Дъщерята е почти маниакално дисциплинирана, изключително успешна лекарка с афинитет към модерното и луксозното. Тя смята за свой дълг да се погрижи за майка си, след като баща й умира. Ана се премества да живее при Иза, като и двете вярват, че така животът им ще е по-лесен. Но реалността, чувствата и човешките отношения не са нещо лесно и просто.

И докато Иза преследва професионалната си кариера и съвестта й е чиста, че се е погрижила за майка си, като я е взела при себе си, Ана е самотна, прекарва безцелни часове из града и често пита „Какво да правя по цял ден?“. Въпрос, чийто отговор се оказва непоносимо труден.

Музиката, скоростта на развитие на действието, актьорският състав са внимателно подбрани. А главните роли са поверени на Илдико Хамори (Ана) и Ана Дьорди (Иза), които сякаш са създадени за ролите на майката и дъщерята.

„Пилат“ е унгарски филм от висока класа, който ни кара да бръкнем дълбоко в душата си, да се вгледаме в своето отношение към родителите си и в способността си за емпатия, разбиране и грижа. Той ни подтиква да си зададем въпроси, на които отговорите, ако изобщо можем да ги дадем, няма да са никак леки.

Филмът „Пилат“ бе един от бисерите в програмата на кино-литературния фестивал „Синелибри“ за 2020 г.