Къща в Родопите – минимализъм в планината

„Къща в Родопите“ е проект за еднофамилна жилищна сграда в едно родопско село. Къщата има уникална 180-градусова гледка към родопските била и върхове. Разположена е върху 450 кв. м. парцел на стръмен терен и сякаш излиза от склона на планината. Покривът на къщата е изравнен с минаващата покрай нея улица, което позволява на минувачите да се наслаждават на родопските пейзажи без постройката да им пречи.

© Simple Architecture
© Simple Architecture

Сградата е решена в два материала – бетон и дърво. Цветовете са умишлено премахнати, за да се подчертае красивата цветна палитра на богатата околна природа. Използвани са само черно, сиво и бяло. Черното маркира екстериора, сивото – интериора, а бялото – обзавеждането.

© Simple Architecture
Отвътре, къщата има съвременна минималистична визия. Изградена е от видим бетон и представлява масивно монолитно ядро, в което се помещават отделните пространства. Фасадата е облечена в дърво, като така търси диалог с традиционните постройки (ферми и подслони), намиращи се в околността.
Къщата е изградена изцяло от местни материали, а при облицоването й с дърво се използват традиционните техники на родопското строителство.
© Simple Architecture
© Simple Architecture
„Къща в Родопите“ е с площ 99 кв. м и е на едно ниво, в което са разположени дневна, кухня и трапезария (обединени в едно общо пространство) и 2 спални. Всички тези помещения имат големи прозорци от пода до тавана, които улавят слънчевите лъчи през цялата година. През лятото, плъзгащите витрини позволяват на къщата да се отвори напълно и да има естествено охлаждане и проветряване.
Черното дърво на облицовката и на декинга над къщата спомага за ефективното усвояване на топлинната енергия.
© Simple Architecture

„Къща в Родопите“ е проектирана от архитектурно студио Simple. Architecture и е победител в най-оспорваната категория „Проекти: еднофамилни жилищни сгради“ на тазгодишното издание на престижните „Годишни архитектурни награди Арх Инова 2020“, организирани от списание „ОЩЕ ЗА КЪЩАТА“, Citybuild.bg и The-Building.eu. Основателят на студиото, арх. Александър Йончев, преди 2 години спечели международен конкурс във Франция със своя проект „Храм на Мира“ по повод 100 годишнината от подписването на мирния договор след Първата световна война.

© Simple Architecture
© Simple Architecture
© Simple Architecture