културно-информационен център Мелницата

Културно-информационен център „Мелницата“

Представяме ви един много любопитен проект, който спечели архитектурния конкурс „Архинова“ в категория „Реализации – обществени сгради“. Проектът е дело на архитектурно студио nada, а в основата му е превръщането на старата мелница в с. Кърпачево в туристически информационен културен център.

© Студио NADA - Тодор Тодоров

От рушаща се местна забележителност, на сградата е вдъхнат нов живот и днес тя е пространство за срещи, културен обмен и различни социални мероприятия.

© Студио NADA - Тодор Тодоров
© Студио NADA - Тодор Тодоров

Старата мелница може да се похвали с интересна история. Построена е около 1933г. в съседното село Крушуна, където функционира като воденица. Постепенно спира да се използва активно. Двама предприемчиви братя от Кърпачево купуват сградата и решават да я преместят в селото си. Всеки един елемент е старателно номериран, разглобен и пренесен на новото място, където около 1950 г. мелницата е сглобена отново. Тя започва да функционира като активно обществено средище докато е национализирана няколко години по-късно.

© Студио NADA - Тодор Тодоров

След 1989 сградата е върната обратно на наследниците на двамата собственици, които от своя страна я даряват на Община Летница. Сградата остава без определена функция и за дълъг период от време не се поддържа. С годините това довежда до постепенно разрушаване и до появата на множество патологии по оригиналната структура.

© Студио NADA - Тодор Тодоров
© Студио NADA - Тодор Тодоров

През 2020 г. местно сдружение „Деветашко плато“ взема под наем Мелницата и се нагърбва с нелеката задача за нейното възобновяване.

© Студио NADA - Тодор Тодоров

Сградата представлява двуетажна постройка с полуподземен етаж. Външните й стени са от естествен камък (бигор), добиван от околните пещери, който днес е защитен и забранен за добив. След реконструкцията „Мелницата“ разполага с 3 зони на първия етаж – информационен пункт, кухненски бокс и обща част – място за срещи, и многофункционално пространство на втория етаж, в което могат да се провеждат различни културни събития като обучения, лекции, семинари, публични дискусии и т.н. На полуподземния етаж са разположени 2 санитарни възела за посетители, складови помещения и пространство за даване на велосипеди под наем.

© Студио NADA - Тодор Тодоров
© Студио NADA - Тодор Тодоров

В своя проект архитектите от студио nada са се стремили максимално да запазят „суровата“ естетика и автентичност на оригиналната структура като деликатно интегрират новата функция на сградата. Проектът набляга и на устойчивостта и ефективността като в реконструкцията са използвани рециклирани и естествени строителни материали, както и местни ресурси.

© Студио NADA - Тодор Тодоров

Един от най-големите плюсове на проекта е, че сградата е реновирана с усилията на местни майстори и множество доброволци от цял свят. В инициативата се включват много млади хора, които работят рамо до рамо с местните занаятчии, учейки се на традиционни техники за строителство.

А благодарение на труда на всички ангажирани, днес старата мелница отново живее като активно социално средище.

© Студио NADA - Тодор Тодоров

Източник: https://archinova.bg/winner/672